Cules.pl - FC Barcelona Forum Strona Główna Cules.pl Cules.pl - FC Barcelona Forum Strona Główna
Si no salgo por las noches, no marco goles
Romario
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj



Poprzedni temat :: Następny temat
Piwo
Autor Wiadomość
Mentor 


Wiek: 29
Dołączył: 20 Sty 2006
Piwa: 706/1503
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-05-27, 16:29  


Hedgehogi nie mówią mi absolutnie nic, musiałem wyguglować żeby się dowiedzieć, że mają coś wspólnego z Kraftwerkiem. Nie oceniam.

Odnośnie Brokreacji to mam chyba podobne zdanie do chaosa. Najlepiej (bardzo dobrze) wspominam Wine Cake (bardziej) oraz Cup Cake (mniej), ale to są aktualnie raczej nieosiągalne rzeczy, może wrócą w zimie znowu, mam nadzieję. Poza tym smakowało mi Deep Dark Sea oraz dobrze dostępny (i często w dobrej cenie) The Gravedigger w różnych odsłonach. Przy czym to nie jest raczej piwo na letnie klimaty ;) The Fighter był jeszcze OK.

Jeżeli mogę coś zasugerować to bierz coś z Rockmilla. Juicy Delight, Juicy Melody, Hopdigger - obojętnie. Oczywiście o ile trafisz u siebie bo nie wiem gdzie się zaopatrujesz. Na lato to zajebiste opcje.

Jakaś większa aktualizacja z mojej strony może jutro albo pojutrze.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Mentor 


Wiek: 29
Dołączył: 20 Sty 2006
Piwa: 706/1503
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-05-30, 03:09  


chaos napisał/a:
Panie Mentor, akcję z Syndromem znam, ale jeszcze nie dane było mi się w to zabawić. Nie wiem, czy w ogóle gdzieś jest to do dostania jeszcze :/ Natomiast z aromatami to dobra rozkmina się toczy. Omnipollo robi zajebiste piwa ponoć (wstyd, ale jeszcze nic od nich nie piłem), a niektórzy i tak szkalują. A taki nasz Nut Cracker z aromatami pachniał obłędnie, ale w smaku męczył po kilku łykach, bo było po prostu zbyt intensywne. Także z aromatami też trzeba umić.

Temat aromatów nie jest nowy, ale co jakiś czas dolewa się tutaj paliwa. Sam się trochę miotam i dziś mam inne zdanie niż dajmy na to 2 lata temu, ale to jest ciągle opinia nieutwardzona.

Generalnie doceniam eksperymenty wszelakie i nawet jeżeli coś może nie trafiać w moje gusta to wychodzę z założenia, że im więcej prób tym większe szanse na pozytywne efekty.

Pamiętam jak zajarałem się Angelico Stout z Piwnego Podziemia na Lubelskich Targach Piw Rzemieślniczych. Aromat rozjebał mnie na łopatki, w smaku również było bardzo dobre, chwaliłem gdzie się dało.

W pierwszej chwili nawet nie ogarnąłem, że cała cudowność tego piwa bierze się z aromatów.

Jakiś czas później miałem przyjemność spróbować kultowego Noa Pecan Mud Cake z Omnipollo. Znowu obłędny aromat (ale wcale nie dużo lepszy niż w Angelico) + tym razem lepszy niż u Angelico smak, dziś nie chce mi się sprawdzać różnic w ekstrakcie, ale Noa Pecan pamiętam jako gęściejsze, bardziej ulepkowate, słodsze.

Mimo wszystko pozostał po tym pewien niesmak bo aromaty robiły pewnie jakieś 75% roboty w tych piwach.

Pewnie przesadzam, ale co byś chaos powiedział na taką wizję jak koncerny uderzające w aromaty :> Przecież w ten sposób można napompować te gówno-piwa do innego poziomu, oczywiście nie przykryjesz reszty, ale tak bez wdawania się w szczegóły, to jest potencjalnie łatwy sposób na jakąś kolejną rewolucję.

Ale do rzeczy, szukałem tylko pretekstu :D

chaos napisał/a:
PS. W najbliższym okresie czekają mnie dwie mocne pozycje do degustacji - KBS 2016 i Duke of Flanders z Szałupiw. Wrzucę reckę :)

Wiem, że minęło niewiele czasu, ale jakby co to czekam na recki tutaj :>

Co u mnie ostatnio, lato idzie to biorę się za bary z kwasami a nie są to dla mnie łatwe starcia %) Nauczony doświadczeniem staram się nie rezygnować ze styli, które odrzuciły mnie przy pierwszym kontakcie a tak właśnie było z kwaśnymi piwami.

Nie da się ukryć, że na lato to są jednak świetne opcje, mega pijalne i orzeźwiające, mniej alko i sezonowy smak, często nie do powtórzenia w innych miesiącach.

Najbardziej hardkorowe kwasy są ciągle poza moją strefą komfortu, ale z kwaśnych klimatów przekonałem się już do:

Browar Zakładowy - Sokowirówka (obydwie wersje)
Deer Beer - Stardust Cryo Citra
Inne Beczki - Kiwi Kiwi Kiwi

Są to raczej delikatni przedstawiciele gatunku, ale dla mnie póki co w sam raz. Nie udało mi się jeszcze dorwać Naftali z Golema, wiecznie spóźniony jestem.

Z innych, ciekawych klimatów mogę polecić Deer Bear - Abrakadabra. Co prawda obiecanej wanilii to tam raczej nie czułem, ale borówki były i całość całkiem fajna jak na taki eksperyment.

W maju nie zrezygnowałem jeszcze zupełnie z cięższych klimatów i dobrze zrobiłem bo Haken & Ogen z De Molena to spokojnie jedno z najlepszych piw jakie w ogóle piłem. Leżakowanie w beczkach potrafi jednak zdziałać cuda i wyciągnąć piwo na najwyższy poziom. Takim piwerkiem można się delektować dobrą godzinkę i płakać przy ostatnich kroplach.

Zgoła inaczej sprawy się miały przy Chipotle Porter z Mikkellera :lol: Sam się wjebałem na minę bo wdając się w dyskusję w sklepie zażyczyłem sobie coś innego, charakternego. No i od tej pory czas dzielę na przed i po wypiciu tego piwa %) Może trochę przesadzam, ale zrozumiałem, że papryczki jednak mogą przeszkadzać. Standardowa buteleczka 0,33 mniej więcej do połowy szła znośnie, ale po ogrzaniu czułem już męczące pieczenie i gotów byłem zagryźć to jakimś ostrym kebsem ;) Końcówkę męczyłem, jak dla mnie porażające te papryczki po ogrzaniu. Eksperyment ciekawy, ale chyba nie napiszę, że polecam, na pewno nie dla każdego takie piwko, sam raczej nie powtórzę.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
chaos
chaos 
syn ulicy


Wiek: 31
Dołączył: 30 Gru 2009
Piwa: 1159/901
Skąd: miasto hau hau
Wysłany: 2017-05-30, 08:31  


Degustacje za mną, więc kilka słów recenzji:

KBS 2016 - przeogromne ciało w tym piwie. Spokojnie na sniadanie albo kolację się nadaje, bo po 0,33 jesteś już syty ;) Niesamowita kawa waniliowa w smaku i aromacie. Oleiste. Beczka po bourbonie zrobiła swoje, bo oddała cudowną słodycz, która z kolei jest kontrowana przyjemną palonością kawy (a nie nieprzyjemną kwaśną kawą, która czasem w stoutach mozna wyczuć). Sporo słodkich suszonych owoców, ale generalnie ta kawka i wanilia są w tym piwie przekozackie. Godzinka spędzona przy tym piwie na pewno będzie bardzo przyjemną.

Duke of Flanders - lets get ready to oceeeet! Ale zajebisty ocet :D Nie, serio kwasowy ocecik jest wyczuwalny w aromacie, ale też słodkie owoce i w smaku bardzo podobnie - jakiś porzeczkowo-agrestowy amalgamat z odrobiną wiśni, czy może sherry wręcz (bo alkohol bardzo przyjemnie spływa po przełyku, rozgrzewając). Nie tyle kwaśne, co mocno winne. Lekko beczkowe. Na pewno, jak będziesz miał okazję, to warto próbować, bo to coś innego i fajnie pokazuje, gdzie można z warzeniem piwa zawędrować ;)

:piwo:
_________________
Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
BlueLion 
Born To Be Doomed


Wiek: 36
Dołączył: 23 Gru 2006
Piwa: 81/106
Skąd: Myszków
Wysłany: 2017-07-15, 12:25  


Warzy ktoś na forum? Jeśli tak, to zapraszam na konkurs do Częstochowy. Z tego co się orientuje, wciąż nie płaci się startowego.

Cytat:
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w VIII Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego

Konkurs odbędzie się 9 września 2017

Kategorie Konkursowe:

1. New Zealand IPA
Piwo o parametrach technicznych BJCP 14B http://www.wiki.piwo.org/American_IPA
ale chmielone nowozelandzkimi odmianami chmieli

2. Sour Ale
Kwaśne piwa górnej fermentacji, dopuszczalny pełen wachlarz odmian oraz sposobów zakwaszania

3.Juicy IPA
Soczyste IPA, piwa nowofalowe o wyraźnej nucie soczystej, owocowej.
Efekt może być uzyskany zarówno przez chmielenie ciekawymi odmianami chmieli (jak przykład Mandarina Bavaria),
stosowanie surowców zmniejszających klarowność piwa (pyliste drożdże, słody pszeniczne, płatki owsiane)
a być może także dodatek soków owocowych.

4.Piwo z chili
Piwo uwarzone z dodatkiem odmian ostrej papryki (dowolny styl bazowy),
ciekawy opis na blogu Browerowy https://browerowy.wo...9/piwo-z-chili/

5.Piwo niskoalkoholowe
Celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu.
Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%.
Piwa zgłoszone do konkursu, po ewentualnym przeprowadzeniu wstępnych eliminacji,
zostaną zbadane laboratoryjnie w celu uzyskania dokładnej zawartości alkoholu.

Kontakt:
ckpdbp@gmail.com
_________________
Das Christentum war bisher das größte Unglück der Menschheit
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Mentor 


Wiek: 29
Dołączył: 20 Sty 2006
Piwa: 706/1503
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-07-30, 17:17  




:lol2: :lol2: :lol2:

Podobno klasyk, ale ja dopiero dziś to zobaczyłem po raz pierwszy. Mistrzostwo :D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Voyteck
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Twoja wyszukiwarka


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mobile and Web Analytics