Witam, moze choc jeden zalozony przeze mnie temat nie okaze sie glupi. Wiadomo o co chodzi wiec zaczynamy, pytanie na rozgrzewke:
Kawalek mydla ma ksztalt kuli. Po uplywie 7 dni uzywania tegoz mydla jego srednica zmniejszyla sie do polowy poczatkowej wielkosci. Na ile jeszcze dni wystarczy mydla, jezeli bedzie ono uzywane tak samo intesywnie jak dotad?
p.s. prosba dla tych, ktorzy znaja zagadki zeby nie wpisywali od razu odpowiedzi tylko dali sie wykazac tym ktorzy nie znaja.
_________________ Ronald Koeman 111'
Pedro Rodriguez 115'
wagę szalkową dodajmy, bo nie jest to oczywiste :p sfrustrowałem się i zczitowałem na goglach, a bez tej informacji może być cokolwiek ciężko to rozwiązać
Zagadka życiowa, rozwiązanie przyda mi się w pracy
W kajakarskim sprincie zawodnicy pokonują 200 metrów, wyścig trwa 35 sekund. Zwycięzca pokonał drugiego zawodnika o 0,048 sekundy. Ile to centymetrów na mecie?
Wyszło mi
Spoiler:
27 cm, dobrze?
_________________ ...po 5:0...
Styl w jakim wygraliśmy jest nasz na zawsze. Dedykuję zwycięstwo Cruyffowi i Rexachowi, którzy wprowadzili go jako pierwsi. Josep Guardiola
Kiedy Cruyff przyszedł w 88 otworzył bardzo długi rozdział, który wciąż nie ma końca. Wielkie postaci w historii Barçy nie rywalizują ze sobą tylko tworzą wspólnie. Nie ma lepszych ani gorszych. To jest suma. Na porażkach, które zdarzają się po drodze, również się uczymy. Andoni Zubizarreta
27 cm to calkiem dobry wynik. Faktycznie moze Ci sie przydac w pracy
_________________ "Fani Realu niech spojrzą prawdzie w twarz - obecni piłkarze tego klubu nadają się do pucowania barcelońskiej La Rambla. To też robi się na kolanach, czyli w ich ulubionej pozycji"" - Wojciech Kowalczyk, 30.11.2010 w komentarzu do !V!
Zagadka Einsteina - zagadka znana w kilku różnych wersjach, której autorstwo tradycja przypisuje Albertowi Einsteinowi. Miał on powiedzieć, że jest w stanie ją rozwiązać w pamięci jedynie 2% populacji świata
5 ludzi różnych narodowości zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy palą papierosy 5 różnych marek i piją 5 różnych napojów. Hodują zwierzęta 5 różnych gatunków. Który z nich hoduje rybki?
1. Norweg zamieszkuje pierwszy dom
2. Anglik mieszka w czerwonym domu.
3. Zielony dom znajduje się bezpośrednio po lewej stronie domu białego.
4. Duńczyk pija herbatkę.
5. Palacz papierosów light mieszka obok hodowcy kotów.
6. Mieszkaniec żółtego domu pali cygara.
7. Niemiec pali fajkę.
8. Mieszkaniec środkowego domu pija mleko.
9. Palacz papierosów light ma sąsiada, który pija wodę.
10. Palacz papierosów bez filtra hoduje ptaki.
11. Szwed hoduje psy.
12. Norweg mieszka obok niebieskiego domu.
13. Hodowca koni mieszka obok żółtego domu.
14. Palacz mentolowych pija piwo.
15. W zielonym domu pija się kawę.
Zakłada się, że domy ustawione są w jednej linii (1-2-3-4-5), a określenie "po lewej stronie" w punkcie 3. dotyczy lewej strony z perspektywy naprzeciw tych domów (tj. dom o numerze n jest bezpośrednio po lewej stronie domu n+1).