Mam nadzieję, że nie stworzę duplikatu, ale oglądam właśnie niezwykle ciekawy film dokumentalny z piłką nożną jako jednym z dwóch motywów przewodnich i postanowiłem się nim z Wami podzielić?
Z pewnością większość z Was pamięta jeszcze Andresa Escobara, kolumbijskiego obrońcę, który swoją niefortunną interwencję w meczu z USA na Mundialu 1994 przypłacił życiem. Wstrząsające morderstwo Escobara poruszyło ludzi na całym świecie, sam pamiętam w jakim szoku byłem kiedy się o tym dowiedziałem i ile mówiło się o tym w telewizji. Andres przypłacił życiem błąd na boisku, grając w piłkę nożną, a wszystko to dlatego, że w Kolumbii piłka nożna była kontrolowana przez kartele narkotykowe, a głównie przez kartel Pablo Escobara.
Bohaterami filmu, który akurat oglądam, są dwaj panowie Escobar, którzy pomimo tego samego nazwiska, nie są krewnymi. Film "The Two Escobars" rzuca światło na powiązania przestępczości zorganizowanej z futbolem w Kolumbii w latach 80-tych i 90-tych oraz samą historię obu Escobarów, z których jeden wcielił się w rolę oprawcy, a drugi - całkowicie niewinnej ofiary. Poniżej link do filmu, wyszukałem dla Was wersję po angielsku:
http://www.youtube.com/watch?v=N1VBawGN85Y
Gorąco polecam!