Cules.pl - FC Barcelona Forum Strona Główna Cules.pl Cules.pl - FC Barcelona Forum Strona Główna
Para que voy a hablar del madrid si soy cule de pies a cabeza
Luis Enrique
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj



Poprzedni temat :: Następny temat
Grillowanie
Autor Wiadomość
gelex 
CatMorderca


Wiek: 37
Dołączył: 02 Wrz 2009
Piwa: 577/336
Skąd: z krainy dreszczowów
Wysłany: 2011-05-21, 06:44  Grillowanie


Słońce, ciepłe powietrze, szum drzew/rzeki, delikatny wietrzyk i... zapach pieczonego mięcha. Tak. Sezon grillowania rusza w najlepsze. Co prawda na forum jest temat o jedzeniu, ale uznałem, że nasz narodowy sport zasługuje na odrębne wyróżnienie.

Postaramy się tutaj przybliżyć pewne zasady, podzielić się trickami, poradami i zdradzić nie tylko swoje ulubione potrawy, ale i miejsca na robienie grilla. Jednym słowem, wszystko co pieczenie kiełbaski nam umili.

Zaczniemy od... grilla. No właśnie, jaki najlepszy, najbardziej praktyczny, mający wpływ na smak potraw. Na rynku jest kilka rodzajów grilli. Różnią się budową, materiałami z których są wykonane i oczywiście ceną.

Podstawowa wersja



To najbardziej podstawowa, a zarazem najbardziej chyba popularna wersja, grilla. Nie jest zbyt funkcjonalny bo brakuje mu półeczek czy pokrywy. Do tego wykonany zazwyczaj ze słabej jakości materiałów w wyniku czego nie jest odporny na zniszczenia i szybko się zużywa. Cena do 100,00 zł

Wersja okrągła z półeczkami pokrywą



Z pewnością godna polecenia przez wzgląd na praktyczność. Półeczki plus pokrywa oraz otwór do regulacji przepływu powietrza. To wszystko sprawi, że nie tylko Wasze dania mogą być smaczniejsze, ale grillowanie stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze. Cena do 200,00 zł

Żeliwny grill beczkowy



Bardzo wytrzymały i prosty w obsłudze. Co prawda brak mu bocznych półeczek, ale może mieć pokrywę. Materiał z jakiego został wykonany jest jego największym atutem. Cena do 150 zł.

Grill gazowy



Solidny i praktyczny. Przede wszystkim grill gazowy to brak "problemu" z rozpalaniem. Technologia wykonania czyni z niego bezpieczne narzędzie do grillowania. Do tego grillowanie na gazie obecnie jest dzięki temu zdrowsze niż kiedykolwiek wcześniej. Ale gdzie zapach węgielków i wiśniowego drzewka? Cena: ok 1.000,00 zł

Murowany grill ogrodowy



Dla takiego cacka potrzebne jest miejsce w ogrodzie. Ale z pewnością dl posiadających takowe jest to bardzo ciekawa opcja. Trwały, praktyczny i dający masę możliwości. Świetnie wygląda. Jak coś takiego postawić w swoim ogrodzie? lZobacz link

Grill mamy więc przyszedł czas na... rozpałkę i materiał do palenia. No właśnie... Węgiel czy brykiet? Ja polecam brykiet. Stale i długo utrzymuje wysoką temperaturę. Nie ma też tendencji do zajmowania się płomieniem co jest ważne z punktu widzenia spalonych potraw. Jest co prawda droższy, ale bardziej efektywny niż węgiel. Należy jednak pamiętać, by grillując z brykietem używać aluminiowych tacek na grilla .

Jeżeli zaś chodzi o podpałkę to staram się używać takiej, która nie jest nasączona środkami łatwopalnymi, żadnej chemii, której opary będą zatruwać Wam jedzenie. Często wystarczy kawałek gazety i trochę suchych patyków. No właśnie, skoro o patykach mowa - wrzucenie do grilla kawałka wiśniowego drzewa zapewni niezwykły aromat który przeniknie do potraw.

Grill rozpalony więc co dalej? A no grillujemy. Ale co? Co kto lubi. Na grillu można przyrządzić niemal wszystko. Od przystawki, po danie główne aż po deser. Zanim jednak przystąpimy do konkretnych przepisów kilka praktycznych porad.

1. Należy pamiętać aby składniki, z których tworzycie Wasze dania były świeże.
2. Pamiętajcie o przyprawach - są niezwykle ważne, ale należy używać ich z rozwagą.
3. Marynata to podstawa. Dobra marynata zapewni Wam nie tylko wyjątkowy smak, ale też fakt, że mięso będzie soczyste i zdrowsze. Dlaczego zdrowsze? Głównie dlatego, że marynaty pozwalają chronić mięso przed jego nadmiernym paleniem, w trakcie którego wydzielają się szkodliwe dla zdrowia, często rakotwórcze, związki.
4. Dbajcie o żar, niekoniecznie płomień. Płomień może spalić Wam potrawy. Zbyt woski żar również, dlatego najlepiej chronić potrawy tackami.
5. Nie bójcie się używać oliwy. Dzięki niej Wasze potrawy nie będą suche.

No dobra. Zabieramy się za "sól grilla" - żarcie!

Niemal tradycyjnym daniem z grilla, obok kiełbasy, jest karkówka. Tę wystarczy pokroić na plastry, zamarynować (najlepiej dzień przed) i wrzucić na grill. Aby mięso było miękkie możecie użyć soli zmiękczającej mięso. Jako marynaty śmiało można użyć gotowych mieszanek przypraw, wina, miodu, czosnku, cebuli, warzyw.

Jeżeli już jadam kiełbasę z grilla to głównie białą, choć i tak robię to bardzo rzadko.

Uwielbiam za to drób. Głównie indyk, który ma bardziej intensywny skład i nie jest tak mdły jak kurczak. Kupuję oczywiście filety z piersi, które marynuję w miodzie i chilli. Pycha.

Znakomite z grilla są również ryby - łosoś, tuńczyk. Ryby jednak najlepiej grillować zawinięte w folię. To przez wzgląd na ich delikatne mięso i tendencję do rozpadania się. Rybę marynuję w ziołach i niekiedy czosnku. Zawijając ją w folię dodaję odrobinę masła i kładę na rybę plasterki cytryny. Warto dodać też posiekany koperek.

Świetnym daniem z grilla jest łosoś w migdałach.

Na grillu znakomicie sprawdzają się szaszłyki. Głównie polecam szaszłyki drobiowe bądź z polędwicy. Inne mięsa wieprzowe mogą okazać się zbyt twarde i suche (jak chociażby szynka czy schab).

Filet z indyka kroimy na długie paski, a następnie nabijamy na szaszłyki w taki sposób, aby powstała serpentynka. Indyka/kurczaka można marynować na różne sposoby: na słodko, ostro, słodko-ostro (miód i chilli).

W grillowaniu ważną rolę odgrywają warzywa. Na grilla świetnie nadają się: papryka, cukinia, pomidory, cebula. Oprócz wspomnianych szaszłyków z warzyw możemy przyrządzić inne dania.

Osobiście bardzo lubię pomidorki zapiekane z mozzarellą. Plastry pomidora przekładamy mozzarellą i zawijamy w folię. Mozzarellę można ułożyć też na plastrach cukinii a następnie przykryć pomidorem.

W grillowaniu ważne są też świeże warzywa.

A deser? Na deser grillowany ananas, brzoskwinia czy mango. Pycha.

Oczywiście czym byłby grill bez piwa :) Tutaj wybór jest ogromny. Nie tylko w markach ale i w rodzajach. Osobiście uwielbiam piwa pszeniczne jak chociażby ukraiński Obolon, czy swojski Ciechan. Znakomite są również browary Kormorana po które odsyłam do tematu o piwie. Piwo oczywiście schłodzone nadaje się też świetnie nie tylko do popijania, ale i polewania potraw w trakcie ich grillowania.

Ogólnie grill to znakomita okazja do eksperymentów - tutaj wszystko się udaje bo jest proste. Nie należy przesadzać z liczbą składników bo to w końcu grill. Tak więc powodzenia i zachęcam do dzielenia się własnymi z tym doświadczeniami.
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=HiB7Be0wNsg
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 6 piw(a):
Lemes, Boberek, Mentor, Raijn, Voyteck, Boraś
Jerry P 
Guti maricon!


Wiek: 34
Dołączył: 27 Sie 2010
Piwa: 272/698
Skąd: Wroclaw/Chocianow
Wysłany: 2011-05-21, 07:07  


czyzby gelex wlasnie wrocil z grilla? :P





weekend bez grilla to weekend stracony :)


E: co do tacek, to bardziej polecam z folii aluminiowejk zrobic taka tacke ale bez dziurek. podlac lekko olejem i nie przebijac, wtedy miesko pieknie dojdzie :D
_________________
durczok
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
gelex 
CatMorderca


Wiek: 37
Dołączył: 02 Wrz 2009
Piwa: 577/336
Skąd: z krainy dreszczowów
Wysłany: 2011-05-21, 07:08  


właśnie się do niego szykuję :)
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=HiB7Be0wNsg
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Lemes 

Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2008
Piwa: 290/108
Wysłany: 2011-05-21, 07:58  


ja na grilla polecam jeszcze dwie potrawy:

- skrzydełka z kurczaka w sosie z miodem, zapiekane koniecznie na tacce aluminiowej,
- kaszanka zapiekana w folii aluminiowej, do środka można wrzucić jeszcze cebulkę albo jabłka, żeby dodały fajnego aromatu.

Jeżeli chodzi o szaszłyki to polecam na pół słodko: kawałki piersi z kurczaka, ananasów i banana.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kuryl 


Wiek: 33
Dołączył: 21 Sty 2006
Piwa: 459/689
Skąd: 3city
Wysłany: 2011-05-21, 08:35  


Cytat:
E: co do tacek, to bardziej polecam z folii aluminiowejk zrobic taka tacke ale bez dziurek. podlac lekko olejem i nie przebijac, wtedy miesko pieknie dojdzie :D


grillowanie na tackach jest dla pedałów. ewentualnie warzywa można tak grillować :D mięso ma leżeć na ruszcie !!

do podpałki używam 'kostek', bo te w płynie powodują, że mięso wali benzyną...
_________________
Przypomina mi się to, co kiedyś o Guardioli mówił Marek Koźmiński. ?Koza? grał z nim w Brescii. I w czasie meczu ruszał skrzydłem, krzyczał ?tu jestem, podaj, zagraj, dawaj?. Raz, drugi, trzeci. W końcu Guardiola do niego podbiegł i mówi: - Ty, nie krzycz tyle, bo ja przecież wszystko widzę. - Wojciech Kowalczyk
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
lordinho 


Wiek: 109
Dołączył: 13 Maj 2006
Piwa: 21/8
Wysłany: 2011-05-21, 08:42  




Jeszcze są zbójnickie - lepsze do piwa :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
melvin 
wymazany


Wiek: 43
Dołączył: 19 Sty 2006
Piwa: 329/272
Wysłany: 2011-05-21, 10:05  


Ja z racji niejedzenia potraw mięsnych to z grilla najbardziej lubię piwo. :piwosz:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Bushmenka 
Belfegor


Wiek: 31
Dołączyła: 06 Pa¼ 2007
Piwa: 103/64
Skąd: z krzaków
Wysłany: 2011-05-21, 10:22  


mój kolega obiecał mi grillowane jajko, podobne dobre jest, ale może zachciałby ktoś sprawdzić?

przy całym arsenale dań z grilla i tak najbardziej lubię zwykłą paprykę ;)
_________________
Nie zawsze trzeba mieć za drania
tego, co jest innego zdania

St. J. Lec

A póki co spacerologia, to moja jest ideologia:
mam ręce w kieszeniach, a kieszenie jak ocean...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
melvin 
wymazany


Wiek: 43
Dołączył: 19 Sty 2006
Piwa: 329/272
Wysłany: 2011-05-21, 10:28  


W ogóle warzywa grillowane są bardzo dobre. Ja osobiście sporadycznie je spożywam, z racji tego, że grill zazwyczaj jest ujebany zwierzęcym łojem i się brzydzę cokolwiek tam położyć.
Pieczarki też są niezłe, jak również chleb natarty czosnkiem.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Bushmenka 
Belfegor


Wiek: 31
Dołączyła: 06 Pa¼ 2007
Piwa: 103/64
Skąd: z krzaków
Wysłany: 2011-05-21, 10:35  


ruszt się myje po prostu :P

no mieszanka warzyw w ziołach daje radę, nienawidzę natomiast większości gotowych przypraw do grilla, jak to śmierdzi okrutnie :(
_________________
Nie zawsze trzeba mieć za drania
tego, co jest innego zdania

St. J. Lec

A póki co spacerologia, to moja jest ideologia:
mam ręce w kieszeniach, a kieszenie jak ocean...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
melvin 
wymazany


Wiek: 43
Dołączył: 19 Sty 2006
Piwa: 329/272
Wysłany: 2011-05-21, 10:38  


Myje się po, a w trakcie... :(
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Bushmenka 
Belfegor


Wiek: 31
Dołączyła: 06 Pa¼ 2007
Piwa: 103/64
Skąd: z krzaków
Wysłany: 2011-05-21, 10:44  


Można i przed, pierwszy będziesz najedzony, niech Ci inni w zęby patrzą :D
ja w swoim czasie na grille chodziłam z własnym rusztem lub robiłam sobie dłuuugie szaszłyki, by przewiesić na tym, co było upaćkane mięsem.
_________________
Nie zawsze trzeba mieć za drania
tego, co jest innego zdania

St. J. Lec

A póki co spacerologia, to moja jest ideologia:
mam ręce w kieszeniach, a kieszenie jak ocean...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Jerry P 
Guti maricon!


Wiek: 34
Dołączył: 27 Sie 2010
Piwa: 272/698
Skąd: Wroclaw/Chocianow
Wysłany: 2011-05-21, 11:13  


wczoraj na obiad robilem schab z grilla :D w marynacie


marynata: lyzka musztardy, 1-2 zabki czosnku(wycisniete), 2-3 lyzki oliwy, 2 lyzeczki marynaty staropolskiej i lyzeczka papryki ostrej. wysmarowac mieso i wstawic do lodowki na kilka godzin

mieso pozniej jeszcze nacinam o przekładam boczkiem(plasterki), zazwyczaj miedzy boczek i mieso klade cebule lub pieczarę :P mozna oczywiscie cos innego jak ananasa jak ktos lubi(ja nie lubie) :)
_________________
durczok
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Boraś 
Disco Commando



Wiek: 47
Dołączył: 17 Sty 2006
Piwa: 2583/1200
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2011-05-21, 11:46  


ja najbardziej lubię grille u AnNy - nigdy kiarwa nie wiem czym, jak i o której wróciłem do domu :| i to jest preda wina, bo muszę pić za niego :P

3city culesowe grille na CampKuryl też są zacne !! :>

a co lubie?
tradycyjnie kiełbasa
+ schab, kurak, kaszanka, biała, ryba
+ chleb, pieczywo czosnkowe
ew karkówka - wcześniej przyrządzona przeze mnie w marynacie
szaszłyki - mogę powiedzieć że lubię ale... co to za szaszłyk skoro wyrzucam z niego słoninę, boczek, paprykę czy cokolwiek tam jest dodane, i zostaje samo mięso i cebula :)
warzyw z grilla w ogóle nie jadam (oprócz cebuli)

dodatki: keczur lub mozdrech, ogórek, pomidor,
napoje: najbardziej wóda/łycha, piwo tylko wtedy gdy mam w planach mało zjeść

w zeszłym sezonie dodałem do grillowego menu jeszcze:

POLECAM!
serek na zdjęciu jest 'naturalny' ale są jeszcze z przyprawami, papryka, i inne
kładziecie na grilla, czekacie aż się przypiecze ta biała skórka na bardzo ciemny kolor
przekładacie na druga stronę, ta sama procedura i na talerz
chyba ze...... wcześniej 'pęknie' i się rozleje, wtedy ratować co się da :)
_________________
Wojownicy Wódy
2012: Gdańsk, Gdynia
2013: Gdańsk, Gdynia
2014: Sopot, Gdynia, Sopot, Warszawa x2, Gdynia, Olsztyn, Gdańsk
2015: Gdynia, Łódź, Sopot, Gdynia, Łódź, Olsztyn, Gdynia, Sopot
2016: Gdańsk, Wrocław, Gdynia, Olsztyn, Gdynia
2017: Gdańsk, Sopot, Gdańsk, Łeba, Warszawa, Sopot, Gdynia
2018: Gdańsk, Sopot, Gdańsk
2019: Gdańsk, Gdańsk, Gdynia ..........
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
gelex 
CatMorderca


Wiek: 37
Dołączył: 02 Wrz 2009
Piwa: 577/336
Skąd: z krainy dreszczowów
Wysłany: 2011-05-23, 05:48  


Świetnym sposobem na masełko czosnkowe jest zawinięcie kilku ząbków czosnku w folię aluminiową i rzucenie na grilla. Pod wpływem temperatury czosnek zamieni się w masę czosnkową do smarowania pieczywa. Można dorzucić jeszcze trochę natki pietruszki.
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=HiB7Be0wNsg
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Twoja wyszukiwarka


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mobile and Web Analytics