po obejrzeniu skrótu stwierdzam, że kartka dla Robina słuszna i niech nie pierdoli, że nie słyszał gwizdka.
_________________ Przypomina mi się to, co kiedyś o Guardioli mówił Marek Koźmiński. ?Koza? grał z nim w Brescii. I w czasie meczu ruszał skrzydłem, krzyczał ?tu jestem, podaj, zagraj, dawaj?. Raz, drugi, trzeci. W końcu Guardiola do niego podbiegł i mówi: - Ty, nie krzycz tyle, bo ja przecież wszystko widzę. - Wojciech Kowalczyk
Wydaje mi się, że ta bojaźliwość z pierwszej połowy wynikała z tego, że Xavi z Iniestą wiedzieli o tym, iż za plecami nie mają klasycznych stoperów, a Busquetsa z Abidalem i wobec tego nie grali ryzykownych piłek, bo każda strata oznaczała możliwość (jak się później okazało - bardzo mizerną możliwość) kontry Arsenalu.
Bardzo ważne było wywalczenie w dość krótkim czasie żółtej kartki dla Kościelnego (piękne zabranie się z piłką Pedro), bo z pewnością to upomnienie pomieszało w stykach młodemu Francuzowi i musiał się pilnować.
_________________ "Watching Barca as a Liverpool fan right now is like cheating on your homely wife with Miss World for 2 hours a week. Back to reality." - Paul Tomkins
Wiek: 37 Dołączył: 19 Sty 2006 Piwa: 361/371 Skąd: Barcelona
Wysłany: 2011-03-09, 13:05
gelex napisał/a:
19 minutowy? To pewnie do zejścia Wojtka Szczęsnego, bo jak wiadomo po tym dla polskich kibiców mecz mentalnie się skończył.
Przypadkowa zbieznosc Polecam ten skrot, posluchajcie sobie angielskich komentatorow co mowia na temat czerwonej kartki dla van Persiego, karnego ktorego nie zagwizdal nam Busacca i karnego ktorego juz zauwazyl na Pedro.
Ja rowniez zyczylbym sobie zwyciestwa bez tych kontrowersji, bylismy tak przewazajaco lepsza druzyna, ze nie bylo to zupelnie potrzebne. Ale trudno, stalo sie i niech teraz placza kibice Arsenalu skoro nie potrafili oddac strzalu na bramke przez prawie 100 minut meczu na Camp Nou.
Faktycznie Koscielny sie pilnowal Faul na Pedro przy rzucie karnym ewidentny i nie wiem czemu tam kartki nie bylo. Sedzia byl dla niego wyjatkowo laskawy.
Van Persie, jak dla mnie, moze miec pretensje tylko do siebie.
odnośnie Kościelnego - zwróćcie uwagę na jakiej wysokości robił 'wślizg' chcąc przerwać akcję Messiego w polu karnym (po tym jak minął kilku zawodników).
_________________ Przypomina mi się to, co kiedyś o Guardioli mówił Marek Koźmiński. ?Koza? grał z nim w Brescii. I w czasie meczu ruszał skrzydłem, krzyczał ?tu jestem, podaj, zagraj, dawaj?. Raz, drugi, trzeci. W końcu Guardiola do niego podbiegł i mówi: - Ty, nie krzycz tyle, bo ja przecież wszystko widzę. - Wojciech Kowalczyk
Wiek: 37 Dołączył: 19 Sty 2006 Piwa: 361/371 Skąd: Barcelona
Wysłany: 2011-03-09, 14:51
Wyjatkowo malo koscielny wslizg
Przed chwila przeczytalem wypowiedz naszego El Jefecito Mascarpone z konferencji prasowej, pojechal totalnie wszystkich twierdzacych, ze Barcelona awansowala dzieki sedziom "Barcelona zawsze wygrywa dzieki sedziom, nigdy dzieki swojej grze, dzieki temu ze strzela 19 razy na bramke, dzieki 74% posiadania pilki czy 900 podan w meczu. Byloby niesprawiedliwe gdyby Arsenal awansowal nie oddajac nawet strzalu na bramke i Wenger o tym wie". Dalej Mascarpone nazwal hipokrytami i glupkami wszystkich, ktorzy twierdza, iz Barcelonie sprzyjaja sedziowie. Ostro Tiramisu
Tak sobie obejrzałem jeszcze na chłodno i dzięki za ten skrót dwudziestoparominutowy.
Pozwoliłem sobie przeanalizować groźne sytuacje na podstawie tego skrótu i daje do myślenia, jeśli chodzi o rzekome kontrowersje i wpływ wyrzucenia van Persiego na wydarzenia na boisku:
Oto sytuacje:
1 Pedro - strzał z pola karnego; w ostatniej chwili Koscielny zmienia tor lotu i tylko rzut rożny
2 Alves - mocny rzut wolny (po którym w PL skończył się mecz, a dziennikarze zaczęli żałobę)
3 Pedro - mierzył w okienko, przestrzelił
4 Messi - rajd, w ostatniej chwili wybija Djourou
5 Messi - faulowany w polu karnym; brytyjski komentator: "I can't believe he's not given it" (the penalty - przyp. Voyteck)
6 Villa - sam na sam, broni Almunia
7 Adriano - strzał w słupek, gdyby był w światło bramki, Almunia tylko by się przyglądał
8 Messi - rajd i strzał z pola karnego w Almunię
9 Messi - gol na 1:0
10 Villa - sam na sam, broni Almunia
Tutaj padła bramka na 1:1, do której właściwie potrzebny był 1 zawodnik - Nasri - sam wywalczył róg, sam go wykonał, a Busquets ...dopełnił formalności
Wreszcie rzekoma kontrowersja - wyrzucenie van Persiego. Po obejrzeniu tego skrótu nie mam wątpliwości, że słyszał, a strzelił z nerwów, że po 55 minutach udało się po raz pierwszy przedrzeć pod pole karne, a tu jeszcze spalony. Słychać gwizdek, robi dwa małe kroki i strzela. Zawsze w takich sytuacjach próbuję sobie wyobrazić, jakby to było, gdyby taka sytuacja miała miejsce w drugą stronę i muszę powiedzieć, że gdyby Villa zrobił coś takiego, byłbym wkurviony na niego, a nie sędziego.
Sytuacje po czerwie RvP:
11 Villa - sam na sam, broni Almunia
12 Villa - sam na sam, broni Almunia
13 Xavi - gol na 2:1
14 Pedro - faulowany i w konsekwencji Messi - gol na 3:1
Nota bene Koscielny nawet nie protestował, bo wiedział, że właściwie powinien się pakować do szatni
15 Messi - sam na sam, broni Almunia
16 Affellay - rajd i strzał obok słupka
Potem sytuacja Bendtnera, o której Gdybynierzy gdybają, że gdyby tam był van Persie, to by było 3:2. A ja w takim razie gdybam, że z przebiegu gry i zaprezentowanej formy, van Persie nawet by się w tej sytuacji nie znalazł. Po drugie - gdyby nawet Busacca van Persiemu nie dał drugiej żółtej - to i tak już by miał tak "nagrane", że Wenger by go zdjął.
Gdzie jest wpływ zejścia van Persiego ja się pytam?!
Macie maila do Wengera?
Edit:
Dodam jeszcze, że to Wenger, a nie Guardiola powinien podziękować sędziemu za tą kartkę, bo zagrali mecz-precedens, a ta sytuacja pozwala Francuzowi odwracać uwagę mediów i kibiców od żałosnej na niespotykaną skalę gry. Jeśli Mourinho - który równo miesiąc po manicie w GD żalił się dziennikarzom, że Valdes faulował Cristiano - odejdzie z Realu, Wenger będzie idealnym i naturalnym zastępcą
Moim zdaniem Kościelnemu należała się druga żółta, a w konsekwencji czerwona za faul na Pedro kiedy była jedenastka, więc Wenger niech podziękuje sędziemu za to, że go oszczędził.